SYYSKUU 2022
Agrimaa
blogi
Teksti: Anu-Maarit Välikoski, Agrimaa Oy
Kuvat: Agrimaa Oy ja Ville Karhula
KARHULAN TILAA
KEHITETÄÄN JÄRJELLÄ
Lohtajalla sijaitseva Karhulan tila on malliesimerkki nykyaikaisesta maitotilasta. Tilan yrittäjä Ville Karhula on aiemmissa haastatteluissa kuvannut navetan olevan kuin hotelli, vieraiden eli lehmien tulee viihtyä siellä. Seuraava investointi tehdään kuitenkin yrittäjän oma hyvinvointi huomioon ottaen.
Lokakuussa Karhulan Tilalla siirrytään näet lypsyasemasta robottilypsyyn. Muutos on myös osa pitkäjänteistä ruokinnan kehittämistyötä, jonka merkitystä Ville Karhula korostaa: ”kun puhutaan yhden robotin kokoluokasta on erittäin tärkeää, että jokaisen eläimen ruokinta vastaa sen potentiaalia.”
Lohtaja kuuluu Keski-Pohjanmaan vahvaan maidontuotantoalueeseen. Kysyttäessä, miten tämä näkyy yrittäjän jokapäiväisessä arjessa, vastaa Ville näin: ”yhteydenpito muiden yrittäjien kanssa on aktiivista, jokapäiväistä.” Ja mikä tärkeintä, se tekee yhteiskoneiden hankkimisesta ja käyttämisestä mahdollista. ”Investointeihin sitoutuvan pääoman määrä saadaan näillä yhteishankinnoilla alemmas”, kuvaa Ville. Taloudellista puskuria jää käyttöön useampaa kehityskohdetta varten.
Karhulan Tila toimi yhtymänä muutaman vuoden ennen kuin Ville Karhula aloitti sen yrittäjänä vuonna 2019. Edellinen isompi muutos ruokinnassa toteutettiin yhtymän aikana vuonna 2017, ku siirryttiin erillisruokinnasta aperuokintaan. 80-luvulla rakennettu, edelleen hyväkuntoinen, kuivuri ratkaisi pysymisen kuivassa viljassa.
Kuutisenkymmentä hehtaaria karhearehulla ja loput viljalla. Osa viljasta ostetaan tilan ulkopuolelta. Ruokintaa muutetaan tulevan robottilypsyn myötä. ”Tavoitteena on hieman köyhdyttää apetta. Ruokintaa pyritään kohdentamaan entistä paremmin tuottaville yksilöille. Tietyllä tavalla tämän voi nähdä osittaisena paluuna aiemmin käytössä olleeseen erillisruokintaan”, Ville kuvaa.
Karhulan Tilan kaikki karkearehut korjataan kahden kilometrin
säteeltä tilakeskuksesta.
”Kuivaa viljaa käytettäessä on helpompi hallita ja vakioida appeen laatua, Ville kertoo.” Viljankuivaajan käyttö poistaa viljan joukosta sinne kuulumattoman, ruokinnallisesti epätoivotun, aineksen kuten roskat ja valmistumattoman viljan.
Kaikki karkearehu korjataan kahden kilometrin säteeltä tilakeskuksesta. Tilusrakenne on siis hyvin optimaalinen ja maantieajo vähäistä. Karhulan tilalla on viljelyssä noin sata hehtaaria peltoa.
Ville Karhulalle on vuosien mittaan kehittynyt hyvä ”näppituntuma” aperehun laatuun. Seuraavan kehityskohta liittyy kuitenkin samaan teemaan: ”aperehun laadun analysoinnissa tulee siirtyä reagoinnista ennakointiin.”
Jo nyt tilalla on käytössä mahdollisuus tehdä vedenlisäystä ruokintapöydällä. Lisäksi vasaramyllyllä varmistetaan, että appeessa kuivat jakeet saadaan varmasti kunnolla sekaisin.
”Siistejä siiloja, kulma on näissä hyvä. Ruuvit toimivat.”, kertoo Ville Karhula.
Karhulan Tilalla on kaikesta päätellen tiedosaa erittäin työntäyteinen ja aktiivinen syksy. Agrimaa Oy toivottaakin onnea Karhulan Tilan uusiin haasteisiin.
Appeen tekoa varten varastoidaan Karhulan tilalla siiloissa sekä rypsirouhetta, että viljaa. Michalin rehusiilot ovat olleet tilalla käytössä useamman vuoden ajan. Ensimmäiset siilot asennettiin kun siirryttiin aperuokintaan 2017, uusimmat kuukausi sitten elokuussa 2022.
Toiseen uuteen siiloon sijoitetaan jatkossa lypsyrobotin ”houkutusrehu” ja toinen asennettiin lisäsiiloksi aiempien siilojen viereen. Isoimmat siilot ovat kooltaan 34 m3 ja pienin 19 m3.