Elokuu 2022

Agrimaa
blogi

Risto Lauttamus ja Tebbe HS240 – maaginen 200.000 tonnin raja rikki

Teksti: Anu-Maarit Välikoski, Agrimaa Oy
Kuvat: Agrimaa Oy

Tebbe HS240 pellon reunassa

MISTÄ KAIKKI ALKOI?

Risto Lauttamus ja
Tebbe HS240

15.8.2022 oli monelle maatalousalan urakoitsijalle täysin tavanomainen päivä. Yhdelle heistä se oli kuitenkin kaikkea muuta. Helteinen päivä kääntyi iltaa kohti Nurmijärvellä, Lähellä Aleksis Kiven synnyinkotia Taaborinvuorta, kun Risto Lauttamuksen Tebbe HS240 vaakalaitteisto ilmoitti uuden satatuhatluvun alkaneen.

Vuonna 2016 hankittu kärry ja sen urakoitsija olivat nyt saavuttaneet maagisen 200.000 levitetyn tonnin rajan. Matkan varrella oli kuitenkin ehtinyt tapahtua kaikkea autokolarista aina vaunun maalaamiseen taiteilja Pete Än:n toimesta, kertoo Risto Lauttamus menneitä muistellen.

Kokemusta
useista
levittimistä

Tebbe HS240 - No farms, no food

Ennen vuotta 2016 oli Lauttamus ehtinyt testata melkein kaikkia myynnissä olevia kuivalannanlevittimiä. Lauttamus levittää pääasiassa naudan kuivalantaa, mutta myös puukuidut ja kalkki näyttelevät merkittävää osaa.

Koska levitys laatuja on useita ja vuosittaiset levitysmäärät valtavia, on Lauttamukselle olennaista se, että työ sujuu ilman jatkuvia keskeytyksiä ja laiterikkoja. ”Tebbe on vastannut näihin vaatimuksiini kestävyydellään ja toimivuudellaan erittäin hyvin.”, Lauttamus sanoo. Muutaman vuoden käytön jälkeen kovan luokan urakoitsija huomasikin löytäneensä vertaisensa kärryn.

”Olisimpa hommannut

Tebben aiemmin”

Tebbe hs240
remontit 2016-2022

 • Lautaset vaihdettu ja repijäketju uusittu 3 kertaa

 • Vaihdettujen hydrauliletkujen määrä
  2 kappaletta

 • Rengassetti uusittu kolarin takia
  1 kerran

 • Pohjakuljettimet, laakerit ja kulmavaiheet alkuperäisiä

 • Nivelet ja nivelakselit
  alkuperäisiä

Laajalla toimialueella eteläisessä Suomessa, pääasiassa poikansa Artun kanssa, urakoiva Lauttamus kertoo avoimesti kärryyn tehdyistä huolloista ja korjauksista. Sekä ennen kaikkea siitä, mitkä osat ja ominaisuudet ovat kestäneet uudesta aina 200.000 tonnin saakka

”Uskomattominta on ehkä se, että alkuperäinen maalikin on jäljellä vaunun sisäosissa koko matkalla. Myöskään 2019 sattunut henkilöauton kärryyn törmääminen tiellä eikä 2020 tapahtunut vaunun kaatuminen tehneet merkittäviä vahinkoja”, Lauttamus kertoo.

Avain pitkään käyttöikään piilee myös rauhallisessa levitystyylissä ja taidossa vahvistaa rajussa ajossa tyypillisimmin kuluvia paikkoja. Taikuri ei paljasta temppujaan, mutta kulutusrautaa on korvattu Hardoxilla mm. repijöissä ja Lautasten alapohjassa. ”Tehdasosat kestävät pääsääntöisesti todella pitkään ja joihinkin osiin on haettu omalla osaamisella extra kulutuksenkestävyyttä”, kuvaa Risto Lauttamus.

Urakoitsijan toiminta perustuu tarkkuuteen

Risto Lauttamus kuvaa omaa ajotyyliään sanoin: ”täyteen työleveyteen oikea määrä kerta-ajolla.” Tämän tavoitteen saavuttamiseksi Tebbe HS240 kärryyn heti uutena otettu vaakalaitteisto tarjoaa erinomaisen tuen. Valmistaja määrittää 1000 kg/ha tarkkuuden raja-arvoksi, mutta Lauttamus levittää onnistuneesti myös 400 kg/ha tarkkuudella.

Oma poika Arttu saa myös varauksettomat kehut isältään: ”tarkempaa kuormaajaa en ole vielä löytänyt, oli olosuhde mikä tahansa. Kärry tulee aina täyteen, eikä pellolle jää yhtään ylimääräistä murua”, Lauttamus sanoo. Olennaisena osana valtavan noin 30.000 tonnin vuosittaisen levitysmäärän saavuttamisessa Lauttamus mainitsee Tebben vankkumattoman kestävyyden sekä antaa tunnustusta varauksetta kahdelle veturina toimivalle John Deere traktorilleen.

Tebbe HS240 counter

Täyteen työleveyteen oikea määrä ja ehdottomasti kerta-ajolla.

-Risto Lauttamus

Tebbe HS240 diplomi kestävästä investoinnista

Ajatuksia tulevaisuudesta

Tebbe HS240 diplomi kestävästä investoinnista

Koska kokemus Tebbestä on ollut niin hyvä, siintää Lauttamuksella seuraavaksi mielessä pykälää isomman vaunun esimerkiksi HS320 tai MS240 hankinta. Nämä suunnitelmat tuntuvat kuitenkin vielä pysyvän naftaliinissä, koska koko maataloussektorin tilanne ja tulevaisuus mietityttää.

Kaikesta huolimatta urakoitsija huokuu tyytyväisyyttä ja ylpeyttä 200.000 tonnin saavutuksesta. ”Hyvältä tuntuu ja uskallan väittää, ettei kukaan ole pystynyt Suomessa samaan”, Lauttamus summaa vielä Lopuksi.

Agrimaa Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Välikoski luovutti juhlan kunniaksi edustamansa yrityksensä ja Albert Tebbe GmbH:n puolesta diplomin osoituksena kestävästä investoinnista. Agrimaa Oy onnittelee vielä kerran Risto Lauttamusta lämpimästi saavutuksestaan.