Einböck PNEUMATICSTAR-STI rikka- ja nurmiäes

Mekaaniseen rikkatorjuntaa, nurmien hoitamiseen sekä erilaisiin kylvötöihin

Tuotekuvaus ja ominaisuudet

Einböck Pneumatictar-STI on ennen kaikkea nurmien täydennyskylvöön ja perustamiseen soveltuva nurmiäes, koska se on varustettu P-BOX piensiemenkylvölaitteella, mutta myös hyvin mekaaniseen rikkatorjuntaan soveltuva rikkaäes. Rikkaäkeeksi kone sopii myös hyvin 7 mm paksujen ja 490 mm pitkien piikkien ja tiheän 2,5 cm piikkivälin ansiosta. Rikkaäestyksen yhteydessä koneella on myös mahdollista kylvää alus- tai kerääjäkasveja viljakasvustoon.

Konetta saa 2, 3, 5, 6, 9 ja 12 metrisenä. Taitettavissa koneissa eli 5 metrisessä ja siitä isommissa malleissa on mekaaniset lukot sivulohkoille, jotka ovat hytistä avattavissa köyden avulla. Sivulohkojen lukitukset lisäävät turvallisuutta tiellä ajettaessa. Vakiona nurmiäkeet mittaavat nopeutta tukipyörässä olevalla anturilla, mutta mahdollisuus nopeuden mittaukseen on myös traktorin 7-napaisen pistokkeen kautta tai GPS-anturilla.

Äkeen leveyden mukaan kone on varustettu joko kahdella tai neljällä tukipyörällä. Nurmi- ja rikkaäes kulkee tukipyörien varassa ja niillä säädetään myös työsyvyys. Nurmiäkeen piikit ovat pultattuna rungosta läpi ja muovisten pidikkeiden avulla varmistutaankin siitä, etteivät piikit pääse kiertymään vaan toimivat ainoastaan niille tarkoitetussa työskentelysuunnassa. Äkeen piikin jousi on sijoitettu vapaasti kiinnityksen alapuolelle. Se mahdollistaa piikkien paremman tärinän, jonka ansiosta ne puhdistuvat paremmin eivätkä tukkeudu helposti.

P-BOX-STI Kylvölaite

Pneumaticstar-STI nurmiäkeessä on vakiona pneumaattinen P-BOX-STI siemenkylvöyksikkö teräksisellä 300 litan säiliöllä ja digitaalinen Speed-tronic ohjausnäyttö, automaattisella määränsäädöllä ajonopeuden mukaan. Kylvömäärää pystytään myös säätämään hytistä sähköisesti. 6 metriset ja pienemmät koneet ovat varustettu vakiona sähköisellä puhaltimella. 9 ja 12 metriset koneet vakiona mekaanisella puhaltimella. Kone puhaltaa siis siemenet syöttörullalta putkiin ja sieltä ne lentävät suulakkeiden kautta hajakylvömenetelmällä peltoon. Hajakylvömenetelmä. Jokaiselle putkelle on oma syöttötela ja niiden ansiosta siemenet saadaankin kulkeutumaan tasaisesti joka suulakkeelle ja siitä eteenpäin peltoon.

Työntövarren alapuolella olevan anturin avulla kylvölaite lakkaa automattisesti syötön päisteellä ylös nostaessa ja aloittaa syötön automaattisesti laskiessa. Suulakkeet sijaitsevat sivuprofiilista katsoen keskellä piikkirivejä. Suulakkeiden jälkeen tulee siis vielä kaksi piikkiriviä, joiden avulla saadaan äkeellä kunnolla mullattua siemenet maahan ja parempi maakontakti niille.  Paremman maakontaktin ansiosta siemenet lähtevät itämään paremmin, kuin että ne jäisivät vain pinnalle.

Kiertokoe

P-BOX-STI piensiemenkylvölaitteella on todella helppo tehdä kiertokoe. Ennen varsinaisen kiertokokeen aloittamista kannattaa syöttää tavaraa hetki syöttörullan läpi, jotta saadaan realistinen tulos kiertokokeessa. Koneen ohjainnäytölle syötetään haluttu kylvömäärä, jonka jälkeen pyöritetään siementavaraa jonkin aikaa syöttörullien läpi laatikkoon. Laatikossa oleva tavara punnitaan ja punnitustulos syötetään ohjaimeen. Tämän jälkeen tehdään uusi punnitus ja syötetään jälleen arvo koneelle. Kun kahden punnituksen jälkeen punnitustulokset osuvat riittävän lähelle voimme lähteä kylvämään.

Työtehokkuus

Pneumaticstarissa kuten kaikissa Einböck-koneissa on vahva ja vankka runko joka tuo kestävyyttä ja tasaisuutta kylvöön kovissakin nopeuksissa. Nurmi- ja rikkaäkeellä pystytään pitämään kovaakin työskentelynopeutta, joka lisääkin työntehokkuutta. Vahvan rungon tuoman kestävyyden ansiosta kone on todella pitkäikäinen. Piikit ovat tukevasti kiinni sillä ne ovat rungosta läpi pultattuina. Piikin jousi on kiinnikkeen alla ja pääseekin siksi vapaasti joustamaan, joka puolestaan parantaa piikin liikettä ja tärinää. Piikkien kulmaa on helppo säätää vivulla lohkoittain. Piikkien kulmalla säädetään äkeen aggressiivisuutta.

Käyttötarkoitus

Vaikka kone onkin nimeltään nurmi- ja rikkaäes ja ensisijaisesti siihen tarkoitettu, sopii se hyvin nurmen täydennyksien ja perustamisten lisäksi myös viljojen ja öljykasvien kylvöön, riistapeltojen perustamiseen, alus- ja kerääjäkasvien kylvöön sekä lannoittamiseen.

Rikkaäestyksen kannalta tärkeänä ominaisuutena koneessa on tiheä 2,5 cm piikkiväli, joka takaa tarkan käsittelyn. Mikäli piikkiväli olisi harvempi jäisi helposti käsittelemättömiä kohtia peltoon, joissa rikat pääsisivät kasvamaan. Rikkaäestyksiä koneella voidaan tehdä, niin sokkoäestyksen muodossa, eli ennen viljeltävän kasvin pinnalle tuloa monipuolisten säätöjen avulla tai kasvin ollessa jo pitkälläkin kasvussa äkeessä olevan  korkean rungon ansiosta.

Einböck PNEUMATICSTAR-SR-STI

SR-malli  on vahvemmalla rungolla ja siihen onkin mahdollisuus saada lisävarusteista jousitettu etulata, sekä tuplatukipyörät yksien sijaan äkeen vankemman rungon ansiosta. Pneumaticstar-SR-STI malliin mahdollisuus saada myös suurempi 500 litran säiliö ja jäykemmät 10 mm vahvuiset piikit. SR-mallia saatavina 6, 9 ja 12 metrisenä.

Einböck PNEUMATICSTAR-PRO-STI

Pro-mallin eroja Pneumaticstar-STI perusmalliin tulee ilmi jo vankemmasta rungosta ja paksummista piikeistä. Pro-mallissa on 8 tai 10 mm piikit ja se onkin nurmiäes eikä rikkaäes. Sitä ei suoranaisesti suositella mekaaniseen rikkatorjuntaan viljakasvustoista, koska käsittely voi olla liian raju ja kurittaa liikaa varsinaista viljelykasvia. Äkeen lohkot ovat kiinteästi rungossa kiinni, ja jokaiselle lohkolle on oma sylinteri hydrauliseen painatukseen.

Nurmiäkeellä muokkaus

Hydraulisen painatuksen ansiosta PNEUMATICSTAR-PRO-STI mallilla saadaan muokattua täydennyskylväessä nurmen pintaa kunnolla ja taataan parempi alkuunlähtö siemenille kunnollisen maakontaktin avulla. Myös nurmea perustaessa saadaan parempi maakosketus kovillakin mailla. Samalla tulee kerättyä mahdollisesti peltoon jäänyttä vanhaa nurmea pois, jolloin alla oleva nurmi lähtee paremmin kasvuun. Hydraulisen painatuksen ja vankan rungon ansiosta 3, 6 ja 12 metrin koneilla pystytään pitämään kovaa työskentelynopeutta, joka lisää työtehokkuutta. Koneeseen valittavalla etuladalla voidaan tasata pellon pintaa, mikäli maa on vielä mulloksella. Nurmia täydentäessä on tarkoitus pitää lata noin 2–2,5 cm maasta irti, jolloin se tasoittaa vain mahdollisia myyränkoloja tai muita kasoja. Lata on kolmiomallinen sivuprofiilista katsoen, jotta maa-aines lentää ladan yli nurmiäkeen piikeille ja tasoittuu näin paremmin, kun kasaa ei vain paineta maahan kiinni. Piikkien kulma on käsin säädettävissä. Kone on mekaanisella voimanotto toimisella puhaltimella tai hydraulipuhaltimella.

Lisävarusteet

 • Isompi 500 litran teräksinen säiliö tai muovinen 265 litran säiliö.
 • Sivulohkoille hydraulinen lukitus kuljetusasentoon.
 • Hydraulinen puhallin.
 • Pto-puhallin.
 • Tasoanturi säiliöön.
 • Erilaisia syöttörullia.
 • Paksummat 8 ja 10 mm piikit sekä 8 ja 10 mm suorat piikit.
 • 7-napa pistoke.
 • Hydraulinen piikkien kulman säätö.
 • Ilmanvirtausmittari.
 • Kalibrointinappi.
 • Etulata SR tai PRO malliin.
 • Led-varoitusvalot

Osa varusteista vaatii vankemman version koneesta eli SR-mallin tai PRO-mallin.

Kiinnostuitko?

Lähetä tarjouspyyntö tai ota suoraan yhteyttä meihin!